Hehkuvat sanat -kyselyllä kartoitettiin koululaisten ajatuksia lukemiseen, kirjoittamiseen ja lukutaitotyöhön liittyen
Vuoden vaihteessa 2024-2025 toteutetulla Hehkuvat sanat -kyselyllä kartoitettiin 4.-luokkalaisten ja 9.-luokkalaisten ajatuksia lukemiseen, kirjoittamiseen sekä lukutaitotyöhön liittyen. Tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten äänen kuulumista lukutaidon edistämistyössä, mikä on osa Kansallisen lukutaitostrategian 2030 toimenpiteitä. Kyselyn toteutti Suomen sanataideopetuksen seura, moniammatillisena yhteistyönä, osana valtakunnallista Hehkuvat sanat -lukutaitohanketta. Kysely pohjautuu Sanataideyhdistys Yöstäjän Lukutaitounelmia -pilottikyselyyn, joka toteutettiin Tampereella syksyllä 2024.
Hehkuvat sanat -kysely toteutettiin verkkolomakkeella molemmilla kotimaisilla kielillä. Kyselyyn vastasi 980 koululaista, joista 56 % oli 9.-luokkalaisia ja 44 % 4.-luokkalaisia. Vastaajista 94 % puhui äidinkielenään suomea. Eniten vastauksia saatiin Pirkanmaalta (46 %) ja Varsinais-Suomesta (22 %), mutta kysely tavoitti koululaisia aina Pohjois-Karjalasta Lappiin ja Ahvenanmaalle asti. Vastauksia on koottu yhteen vasta alustavasti eikä niitä ole eritelty vastaajien iän (4.-luokkalaiset ja 9.-luokkalaiset), sukupuolen, äidinkielen, maakunnan tai esimerkiksi lukuinnon mukaan.
“Nelinkertaisesti lisää lukuaikaaaaaaaaaaaaaa!”
Kyselyyn vastanneista 70 % kokee, että heitä tuetaan ja kannustetaan lukemaan. Tieto itseä kiinnostavista kirjoista löytyy erityisesti kirjastosta, kavereiden suosituksesta ja somevinkkien perusteella. Vastaajat kertovat lukevansa vapaa-ajallaan eniten kaunokirjallisuutta, sarjakuvia ja uutisia. Hieman yli 4 % vastaajista kertoo lukevansa selkokirjoja.
Lukeminen kiinnostaa 17 %:a todella paljon ja 48 %:a melko paljon. 8 % vastaajista ei ole lainkaan kiinnostunut lukemisesta. Vastaajista 29 % kertoo lukevansa usein vapaa-ajallaan (kaunokirjallisuutta, uutisia jne.), 41 % kertoo lukevansa joskus. Kysymyksessä, jossa vastaajia pyydettiin kertomaan, mitä he lukevat vapaa-ajallaan, neljänneksi suosituin vastausvaihtoehto (18 %) oli ”En lue mitään”.
Kyselyyn vastanneiden koululaisten mukaan lukemiseen voi kannustaa kiinnostava kirja sekä kiva lukupaikka. Avovastauksissa mainittiin muun muassa lukumajat. Vastausten perusteella moni kaipaa lisää aikaa lukemiselle.
Koulussa tapahtuneista, lukemiseen ja kirjoittamiseen liittyvistä positiivisista kokemuksista mainittiin sarjakuvien tekeminen kuvataiteen tunneilla, kirjastovierailut, luovien tekstien kirjoittaminen, lukudiplomit, kirjavinkkaukset ja erilaiset lukemiseen liittyvät kisat ja haasteet.
“kiinnostaa mutta en ehdi kun joka päivä on yli neljän tunnin treenit”
Itse tuotetuista teksteistä suosituimpia ovat tarinat, joista kauhutarinat ja hevostarinat mainitaan useassa vastauksessa. Kyselylomakkeessa annetuista vaihtoehdoista suosittuja ovat myös sarjakuvat, päiväkirjat tai blogit sekä tietotekstit. Vastaajista 8 % kirjoittaa usein vapaa-ajallaan ja 29 % joskus. Noin 25 % vastaajista kertoo, ettei kirjoita lainkaan yllä mainitun kaltaisia tekstejä vapaa-ajalla.
Sanataide harrastuksena kiinnostaa 18 % vastaajista. Iso osa heistä, joita sanataideharrastus ei kiinnosta, ei koe aihetta itselle mielekkääksi. Osa vastaajista ei tiedä, mitä sanataideharrastuksessa tehdään. Sanataiteen harrastamisen esteenä mainittiin myös ajanpuute ja se, että harrastuksia on jo riittävästi.
Vapaa-ajalla tapahtuvasta lukemiseen ja kirjoittamiseen liittyvästä tekemisestä tapahtumat ja näyttelyt kiinnostavat eniten. Annetuista vastausvaihtoehdoista myös yhdessä perheen kanssa tekeminen (esimerkiksi yhdessä lukeminen), lukupiiriin osallistuminen sekä omien tekstien jakaminen verkkoalustoilla saavat kannatusta.
Enemmän aikaa lukemiseen ja kirjoittamiseen ilman paineita osaamisesta
Vastaajat saivat mahdollisuuden kertoa vapaasti, millaista lukemiseen ja kirjoittamiseen liittyvää toimintaa pitäisi olla enemmän, jotta lapset ja nuoret innostuvat aiheesta. Yleinen vastaus oli ”en tiedä”, mutta myös erilaisia ehdotuksia saatiin paljon.
Vastausten perusteella lukemiselle ja kirjoittamiselle tarvittaisiin enemmän sellaista aikaa, jolloin ei ole paineita osaamisesta. Vastaajat toivovat, että olisi enemmän vapauksia päättää, mitä lukee. Lisäksi kaivataan aikaa, jolloin voisi tarinoida vapaasti.
Avovastauksissa kouluun toivotaan enemmän lukutunteja ja -päiviä, lukuvälkkiä sekä mahdollisuutta lukea ja kirjoittaa yhdessä kaverin kanssa. Kouluun toivotaan myös kirjailijavierailuja sekä sanataidetyöpajoja. Vastaajat toivovat kirjavinkkausta niin kirjastoilta, somevaikuttajilta kuin esimerkiksi näyteltynä.
Vastauksissa nousee esiin toive siitä, että olisi mahdollisuus vaihtaa ajatuksia lukemastaan sekä puhua kirjoittamisesta. Lukemiseen ja kirjoittamiseen voisi liittyä jotain toimintaa kuten näyttelemistä, liikunnallisia pelejä, metsäretkiä ja lukukoiria. Erilaiset palkinnot, kuten herkut ja elokuvat, mainitaan kannustimena. Myös kirjekaverit mainittiin lukemisen ja kirjoittamisen motivaattorina.
Koululaisten avovastauksissa aikuisia kehotetaan tutustuttamaan lapset lukemiseen jo pienestä lähtien sekä kertomaan, mitä hyötyä lukemista on. Aikuisia kannustetaan toimimaan itse esimerkkinä lukemisessa ja kirjoittamisessa. Useassa vastauksessa toivotaan, että kirjoja olisi enemmän näkyvillä ja tarjolla olisi itseä kiinnostavia kirjoja: sellaisia, joihin voi samaistua. Selkokirjoja tulisi kehua ja tarjota enemmän.
Hehkuvat sanat -koululaiskysely tarjoaa arvokasta tietoa siitä, miten koululaiset suhtautuvat lukemiseen ja kirjoittamiseen. Saatuja tietoja voidaan käyttää muun muassa lukutaitotyön ja sanataideopetuksen kehittämiseen. Hehkuvat sanat -aineiston käyttämisestä on tehty sopimus kahden tutkijan kanssa. Aineisto on myös toimitettu Opetushallitukselle.