Kielellä leikkimisen riemu – Sanataideopetus elämän seikkailuna
Muistatko lapsuuden hetket, kun kaikki tuntui mahdolliselta? Kun puut muuttuivat linnoiksi ja lätäköt valtameriksi? Pilvistä muuttui hahmoja ja hiljaisen talon nurkat kuiskuttelivat salaista tarinaa?
Sanataiteessa tämä taika ei koskaan katoa, vaan se pysyy kuin aamuinen usva kukkaniityn päällä. Se antaa meille luvan heittäytyä mielikuvituksen virtaan ja nauttia siitä, että kieli voi olla jotain muuta kuin vain sääntöjä ja oikeinkirjoitusta. Sanataide on sitä, kun annamme sanojen tanssia omaan rytmiinsä ja muotoutua joksikin aivan uudeksi ja omaperäiseksi. Jokaiselle juuri omanlaisekseen. Se on kuin aarrearkku, josta jokainen voi löytää oman seikkailunsa. Ihan millaisen vain. Oli se sitten tarina, runo tai jokin syvä oivallus. Sanataide antaa avaimet nähdä koko maailma uudessa valossa. Tai vaan kokemuksena eri aistien kautta.
Sanataide on tärkeässä roolissa tasa-arvoisen yhteiskunnan luomisessa, jossa meillä kaikilla on riittävä lukutaito ja mahdollisuus käyttää omaa mielikuvitustamme. Se on myös tarinoita, kerrottuja satuja ja kuvia esihistoriallisten luolien seinissä. Jo kauan, kauan sitten.
Se onkin tärkeä osa koko ihmiskuntaa, eikä sen merkitystä tässä ajassa voi liikaa korostaa.
Sanataideopetus ei tarjoa valmiita vastauksia, vaan rohkaisee etsimään omia. Se on myös tärkeä työkalu identiteetin vahvistamisen kannalta. Jokainen ääni on uniikki ja jokainen tarina on persoonallinen osa kertojaansa. Sanataide kannustaakin olemaan oma itsensä, juuri sellainen kuin on. Puhumaan sillä ihan omalla erityisellä äänellään.
Se on myös sanojen leikkiä, jonka kautta opimme uutta. Siinä ei ole oikeaa tai väärää. Se on täynnä yllätyksiä ja mahdollistaa vuoropuhelun koko maailman kanssa.
Sanataide onkin tavallaan kuin yksi perustuskivistä, johon koko kielen kehitys on rakentunut. Se on mahdollisuus antaa itsensä kulkea paikkoihin mihin muuten ei voisi kulkea. Se sanoittaa ajatuksia, joita voi olla vaikea ilmaista toisin keinoin.
Jenni Skyttä-Forssell
Kirjoittaja on kirjailija, joka suorittaa kulttuurituotannon opintoihinsa liittyvää harjoittelua SSOS:lla.