Lukutaito luovuuden lähteenä – miksi lukutaitotyö on tärkeämpää kuin koskaan?

Lukutaito ja luovuus kietoutuvat toisiinsa monin tavoin. Kun lapsi tai nuori oppii lukemaan, hän saa mahdollisuuden sukeltaa erilaisiin tarinoihin, näkökulmiin ja maailmoihin. Lukeminen avaa ovet mielikuvituksen maailmaan, inspiroi ja tarjoaa esikuvia omien ajatusten ja tunteiden ilmaisemiseen.

Tarinat ja tieto kehittävät sanavarastoa ja kykyä ilmaista itseään, mikä on olennaista myös luovan ajattelun kannalta. Lukutaito ja kirjoittaminen ovat monille myös väylä käydä läpi omia tunteita ja jopa pelkoja. Joskus sanottaminen ääneen ja puhuen on vaikeaa, mutta tunteet ryöpsähtävät paperille kasvattaen itseymmärrystä ja kykyä käsitellä omia tunteitaan. Tunteiden jakaminen muiden kanssa on tärkeää lapsen ja nuoren emotionaalisen kehityksen kannalta. Me kaikki haluamme tulla ymmärretyksi oikein ja juuri sellaisena kuin olemme.

Yksi lukutaitotyön hienoimmista piirteistä onkin sen kyky kehittää empatiaa. Kun lukija eläytyy eri hahmojen näkökantoihin. Lukeminen on myös aikamatka erilaisiin kulttuureihin ja globaaleihin suurilmiöihin. Yhdessä keskustelemalla voidaan ratkaista monta mielessä pyörivää asiaa. Siksi aikuisen ja lapsen välinen vuorovaikutus olisi tärkeää myös lyhytjänteisessä some-lukemisessa. Nopea visuaalinen sisältö koukuttaa eikä anna omalle mielikuvitukselle juurikaan sijaa. Luovuus tarvitsee mielikuvitusta. Ruokitaan sitä siis yhdessä!

Olen ollut nyt kaksi kuukautta Suomen sanataideopetuksen seuralla markkinointiviestinnän työharjoittelussa. En voisi olla iloisempi tulevana kulttuurintuottajana siitä työstä mitä olen nähnyt seuran ja sanataidekoulujen tekevän lukutaitotyön edistämiseksi. Se on määrätietoista ja kovaa työtä. On ollut ilo toimia sanataiteen viestinnän keskuksessa ja luoda edes pikkiriikkisen jotain sanataiteen tunnistettavuuden eteen.

Lukutaitotyön merkitys kasvaa, kun ymmärrämme sen syvemmän vaikutuksen luovuuteen ja yhteisöllisyyteen. Yhteinen luettu kirja luo siteen kollektiiviseen kokemukseen, joka on kuitenkin subjektiivinen sisäinen maailma.

Lukutaito ei vain avaa ovia – se rakentaa polkuja kohti parempaa huomista.


Kiitos!

Teksti: Jenni Skyttä-Forssell
Kirjoittaja on kirjailija, joka on suorittanut kulttuurituotannon opintoihinsa liittyvää harjoittelua SSOS:lla.

Julkaistu: 1.11.2024