Turvallisemman tilan periaatteet
Suomen sanataideopetuksen seura ry noudattaa koulutuspäivissään, tapahtumissaan ja kokouksissaan turvallisemman tilan periaatteita. Tiedostamalla turvallisemman tilan periaatteet pyrimme siihen, että jokaisella on tapahtumissa mahdollisuus olla oma itsensä ja että jokainen myös tiedostaa vastuunsa turvallisemman ja tasa-arvoisemman tilan luomisesta. Tämän tavoitteen toteutumista arvioidaan palautteiden, kyselyiden, itsearvioinnin ja toimintakertomusten avulla. Periaatteita tarkastetaan ja päivitetään tarpeen vaatiessa ja otamme niihin myös mielellään palautetta.
- Emme hyväksy syrjintää tai muutakaan alistavaa käytöstä tai kieltä.
- Pyrimme välttämään oletuksia toistemme sukupuolesta, etnisyydestä, kansallisuudesta, uskonnosta, vammaisuudesta, yhteiskuntaluokasta, varallisuudesta, seksuaalisuudesta, terveydestä ja mahdollisista sairauksista.
- Kunnioitamme jokaisen fyysisiä ja emotionaalisia rajoja sekä yksityisyyttä. Annamme tilaa. Kysymme ennen kuin kosketamme ja kuuntelemme ja muutamme käytöstämme, jos joku ilmaisee olonsa epämukavaksi. Kysymme aina lupaa ennen kuin dokumentoimme tai julkaisemme kuvallista materiaalia, jossa esiintyy muita ihmisiä.
- Emme hyväksy väkivaltaa. Muistamme, että väkivalta voi ottaa moninaisia muotoja, kuten pelottelua.
- Annamme puheenvuoron ja kunnioitamme erilaisia mielipiteitä. Käsittelemme arkoja aiheita hienotunteisesti ja kunnioitamme moninaisuutta.
- Suhtaudumme avoimesti uusiin aiheisiin, ihmisiin ja näkökulmiin ilman ennakkoluuloja ja keskustelemme rakentavasti. Esim. Erätauko-menetelmä: Erätauko-säätiö
Mikäli kohtaat tai havaitset tapahtumassa häirintää, syrjintää tai huonoa käytöstä, kerrothan siitä tapahtuman työntekijälle.
Nämä periaatteet on luotu yhdessä Taiteen perusopetusliiton, Esittävien taiteiden oppilaitosten liitto ETOL ry:n, Kuvataidekoulujen liiton, Suomen musiikkioppilaitosten liiton, Suomen sanataideopetuksen seuran, Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry:n sekä Suomen konservatorioliiton henkilökunnan kesken. Niiden muodostamisessa on käytetty tukena seuraavia lähteitä:
https://www.ykliitto.fi/turvallinen-tila (Haettu: 6.5.2024)
https://ihmehelsinki.fi/turvallisemman-tilan-periaatteet/ (Haettu: 6.5.2024)
https://nuorisoala.fi/palvelut/yhdenvertaisuus/turvallisemman-tilan-periaatteet-ja-vihapuheesta-vapaan-keskustelun-saannot/ (Haettu: 6.5.2024)
https://opintokeskusvisio.fi/koulutukset/turvallisemman-tilan-periaatteet/ (Haettu: 6.5.2024)