Sanataidefoorumi

Sanataidefoorumi 16.5.2025 Tampereella!

Seuraava Sanataidefoorumi järjestetään Tampereella 16.5.2025 pääkirjasto Metsossa (luentosalit Kuusi & Pihlaja). Kevään foorumissa paneudutaan kysymykseen sanataideopettajan koulutuspolusta sekä kuullaan parhaat palat Hehkuvat sanat -lukutaitohankkeen sisällöistä, opeista ja kokemuksista. Foorumissa on mahdollisuus osallistua sanataidetyöpajaan. Osa ohjelmasta on ruotsin kielellä. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Ilmoittaudu Sanataidefoorumiin tällä lomakkeella viimeistään 12.5.

Nästa Ordkonstforum arrangeras i Tammerfors 16.5.2025 i huvudbiblioteket Metso (föreläsningssalarna Kuusi & Pihlaja). Forumet fördjupar sig i frågan om utbildningsvägen för ordkonstlärare samt bjuder på höjdpunkter från läskunnighetsprojektet Lysande ord – innehåll, lärdomar och erfarenheter. Under forumet finns det möjlighet att delta i en ordkonstworkshop. Evenemanget är öppet för alla. En del av programmet är på svenska.

Anmäl dig till Ordkonstforumet med detta formulär senast den 12 maj 2025.

Ohjelma / Program

11.15-11.30
Saapuminen Metsoon (Luentosalit Kuusi & Pihlaja)

11.30-11.45
Tervetuloa ja pohjustus päivän ohjelmaan
Puheenjohtaja Riikka Linjama ja toiminnanjohtaja Ninni Pehkonen, Suomen sanataideopetuksen seura

11.45-12.25
Studiestigar för lärare i ordkonstens snårskog. Exemplet Litterärt skapande vid Åbo Akademi
Professor Ria Heilä-Ylikallio, Åbo Akademi

12.30-13.30
Sanataideopettaja, uhanalainen laji? – Paneelikeskustelu sanataidekasvattajan koulutuspolusta
Paneelin vetäjänä toimii sanataideohjaaja, lastenkirjailija Veera Vähämaa. Paneelin keskustelijoina ovat professori Minna Torppa Jyväskylän yliopiston Opettajankoulutuslaitokselta sekä opetusneuvos Minna Harmanen Opetushallituksesta sekä toiminnanjohtaja Viivi Seirala Taiteen perusopetusliitosta.

13.40-14.10
Hehkuvat sanat -hankkeen opit ja menetelmät käyttöön
* Lukutaitounelmia Tampereella: lasten ja nuorten näkökulma lukemisen edistämiseen Sanataidekasvattaja, toiminnanjohtaja Pia Krutsin, Sanataideyhdistys Yöstäjä

* Kirjan kannet auki – yhdessä tekeminen lukemisen innoittajana
Lastenkirjailija, sanataideopettaja Maami Snellman, Vantaan sanataidekoulu

* Läsglädje – att fördjupa läsningen genom att skriva sig in i litteraturen och dela läsupplevelsen med varandra
Ordkonstlärare och pedagogisk planerare Katja von Wendt, Sydkustens ordkonstskola

14.20-14.50
Maistiainen Hehkuvat sanat -työpajoista
(Jokainen voi valita ilmoittautumisen yhteydessä yhden työpajan, johon osallistuu.)

Työpaja 1:
Liity lehden toimittajakuntaan (Luentosali Kuusi)
Sanataidetyöpajassa syntyy yhteisöllinen lehti. Pääset mukaan hektiseen toimitusarkeen: lehden teossa tarvitsemme jokaisen osallistujan omaa panosta, monenlaista luovuutta, jotta lehdestä tulee tekijöidensä näköinen. Joensuussa Hehkuvat sanat -hankkeessa laadimme koululehden, teemme nyt saman pikana. Työpajan vetää Sanarattaan sanataideopettaja Riikka Linjama.

Työpaja 2:
Aforismin värejä ja ääniä
(Luentosali Tammi)
Monitaiteisessa sanataidetyöpajassa syntyy aforismikortti kuvataiteen, musiikin ja sanataiteen keinoin. Saat pienen maistiaisen aforismin laatimisesta akvarellien ja äänien avulla. Kuopiossa Hehkuvat sanat -hankkeessa kokeiltiin peruskoulun erityisluokissa ja Luovin ammattiopistolla runojen kirjoittamista näillä keinoin. Työpajan vetää Sanataidekoulu Aapeli.

Työpaja 3:
Sanojen salapoliisit – kirja kuljettaa kohti omaa tekstiä
(Luentosali Pihlaja)
Ota työpajaan mukaan kirja. Mikä tahansa kirja, luettu tai lukematon, kuvakirja tai tietokirja, dekkari tai runoteos. Työpajassa kirjaa tarkastellaan lukuluukun avulla. Kirjan sivuilla hehkuvat sanat tallennetaan salapoliisin muistiinpanoihin, ne toimivat johtolankoina kohti omaa tekstiä. Työpajassa pääset kurkistamaan ja kokeilemaan, miten jyväskyläläiset alkuopetusluokat innostuivat kirjoista, kirjoittamisesta ja sanataiteesta Hehkuvat sanat -hankkeen myötä. Työpajan vetää Jyväskylän kansalaisopiston sanataidekoulu.

14.50-15.00
Päätössanat

15.00-15.15
Siirtyminen Lastenkirjainstituuttiin (Puutarhakatu 11 A, 33210 Tampere)

15.15-16.00
Tutustuminen Lastenkirjainstituutin toimintaan. Lastenkirjainstituutissa on esillä Kirjakori-näyttely, jossa voi tutustua vuoden 2024 lasten- ja nuortenkirjatarjontaan kokonaisuudessaan.

Tietoa pääkirjasto Metson esteettömyydestä kirjaston verkkosivulla.

Suomen sanataideopetuksen seura on ottanut käyttöön turvallisemman tilan periaatteet, joita noudatetaan koulutuspäivissä, tapahtumissa ja kokouksissa. Tiedostamalla turvallisemman tilan periaatteet pyrimme siihen, että jokaisella on mahdollisuus olla oma itsensä ja että jokainen myös tiedostaa vastuunsa turvallisemman ja tasa-arvoisemman tilan luomisesta. 

Tutustu turvallisemman tilan periaatteisiin: https://sanataide.fi/turvallisemman-tilan-periaatteet/ 

Yhteistyössä / I samarbete:

Tunnelmia aiemmista Sanataidefoorumeista. Kaksi ylempää kuvaa: Ari Halonen. Kaksi alempaa kuvaa: Valtti Visuals.

Menneitä foorumeja

Syksyn Sanataidefoorumi 2024: Yhdessä lasten ja nuorten lukuintoa edistämässä

Syksyn Sanataidefoorumissa perjantaina 29.11. keskitytään sanataideopetuksen verkoston sisäiseen keskusteluun ja foorumi on avoin Suomen sanataideopetuksen seuran jäsenille. Foorumi järjestetään juuri 30 vuotta täyttäneellä Vantaan sanataidekoululla (käyntiosoite: Tikkuraitti 11 A 11, 3. krs). Ohjelma kahvituksineen on osallistujille maksuton. 

10.20-12.15 Lasten ja nuorten ajatukset kuuluviin! Hehkuvat sanat -hankkeen valtakunnallisen lukuintokyselyn ja Sanataideyhdistys Yöstäjän toteuttaman Lukutaitounelmia-kyselyn esittely sekä yhteistä keskustelua / Sanataideyhdistys Yöstäjän toiminnanjohtaja, lastenkirjailija Pia Krutsin ja hallituksen puheenjohtaja, sanataidekasvattaja Minttu Tervaharju sekä SSOS:n toiminnanjohtaja Ninni Pehkonen

13.15-13.45 Vierailu Vantaan kaupunginmuseolla

14.00-15.00 Tähtivieraana keväällä Ouroboros: Sateenkaarikäärme -teoksen julkaissut kirjailija, televisioesiintyjä Silja Sillanpää

15.15-16.00 Sääntömääräinen syyskokous, jossa valitaan seuran uusi puheenjohtaja ja hallitus vuodelle 2025 sekä hyväksytään mm. toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2025. Erillinen kokouskutsu lähetetään kaikille jäsenille myöhemmin. 

16.00-17.00 Vapaamuotoinen kahvihetki Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden Runo-olohuone-näyttelyssä

Kevään Sanataidefoorumi 2024: Kirsi Kunnaksen jalanjäljissä

Vuoden 2024 kevään Sanataidefoorumi järjestettiin lauantaina 4.5. klo 10-16 Valvesalissa, kulttuuritalo Valveella Oulussa. Foorumi oli kaikille avoin ja maksuton.

Kevään Sanataidefoorumissa kuljettiin Kirsi Kunnaksen jalanjäljissä. Kunnaksen rikas runo- ja satuperinne elää ja voi hyvin edelleen: monella meistä on tunnemuisto Tiitiäisestä, Tunteellisesta siilistä ja Kissa Krumeluusta.

Päivän aikana pohdittiin, mikä on lastenkirjallisuuden ja sanataiteen paikka ja tila nyky-yhteiskunnassa: Miten lapset, nuoret ja perheet lukevat? Miten sanataidekasvatuksen keinoin voi tukea lapsen ja nuoren tekijyyttä ja osallisuutta? Sanataidefoorumissa ääneen pääsivät monenlaiset lasten- ja nuortenkirjallisuusalan ammattilaiset.

Sanataidefoorumi järjestettiin yhteistyössä Lumotut sanat – Lasten ja nuorten sanataideviikkojen kanssa.

Ohjelman taitto: Ari Halonen